При много индустриални и IT приложения има електрически табла или сървърни шкафове, които са с не много високо топлинно натоварване и се налага локално охлаждане само на самото табло, а не на цялото помещение. Това обикновено са електрически табла с пасивно или активно оборудване като инвертори за управление на различни машини или сървърни шкафове с ниска гъстота или мощност на оборудването. В такива ситуации могат да бъдат използвани два основни метода за охлаждане в зависимост от натоварването и околната среда:

  • Пасивно охлаждане.

При неголеми натоварвания и подходяща температура в околното пространство около таблото или шкафа, може да бъде използвано този тип охлаждане. То на практика представлява вентилатори, които изсмукват топлият въздух от шкафа и компенсиращи отвори снабдени със специални филтри, през които навлиза по-студен въздух от околната среда. В зависимост от топлинното натоварване, околната температура и размерите на шкафа, могат да се направят различни конфигурации, така че да бъде постигнат желаният ефект.

  • Активно охлаждане.

В повечето случаи пасивното охлаждане не е достатъчно и се налага инсталирането на активно такова или иначе казано, инсталирането на климатик. Отново в зависимост от размерите на таблото/шкафа, от разположението на оборудването и от натоварването, съществуват различни конфигурации за монтаж – върху или отстрани на шкафа, както и на вратата. Вариантите за монтаж отстрани или на вратата могат да бъдат изцяло вътре, наполовина вътре или изцяло навън.

В повечето случаи това са много прости и надеждни устройства, но същевременно в крак със съвременните индустриални тенденции позволяват различни варианти за свързаност с цел мониторинг и контрол.

Доверете ни се за изграждането на прецизна климатизация за Вашия бизнес на отлични цени.

keyboard_arrow_up