При InLine / InRow технологията за охлаждане на компютърни помещения климатиците се позиционират директно между раковете и посоката на подаване на въздуха е различна в сравнение с досега използваните технологии, а именно – хоризонтално. При най-често използваните InRow системи, климатиците се позиционират между раковете, като обаче са по-дълги от тях и по този начин чрез подаване на студения въздух странично той достига точно там където е най-нужен – на входа на раковете. След преминаване през апаратурата въздуха се загрява отново и се изхвърля от задната им страна, където непосредствено се засмуква отново от климатизаторите и се обработва веднага. За да бъде ефективна тази технология, трябва задължително да имаме физическо разделяне на топлите и студените зони, за да не се допуска смесване на потоците. По този начин се гарантира, че климатизаторите засмукват възможно най-горещ въздух и работят при най-висока ефективност и студения въздух се подава точно там, където трябва.

Тази технология е изключително подходяща и за модернизиране на съществуващи компютърни помещения, особено такива, в които няма достатъчно височина на тавана и на двойния под за да се извършва вертикална циркулация на въздуха. Различните производители предлагат различни размери и опции на климатизаторите, което ги прави подходящи за използване в помещения с различни видове ракове.

Някои от опциите, които се предлагат заедно с този тип климатизация повишават много ефективността и резервираността на системите, което е приоритет номер едно при изграждането на съвременните компютърни помещения:

EC Fans – вентилатори, които имат плавно управление на скоростта и по този начин осигуряват точно толкова въздушен поток, колкото е необходим в определения момент.

Инверторни компресори – този вид компресори, могат да променят своят капапцитет в зависимост моментните нужди от охлаждане.

Тези две опции увеличават изключително ефективността на климатичната система, в които натоварването не е равномерно през целия ден или през цялата година. В някои случаи въздушният поток се осигурява от повече от два независимо управлявани вентилатора, което позволява различна дистрибуция на студения въздух на различна височина и също така при дефектиране на един от тях останалите могат да компенсират дебита и да обезпечат нормалната работа на климатизаторите.

Разновидност на този тип системи са т.нар. InRack климатизатори. При тях климатичната единица не надстърча пред редицата с ракове, а е на равно с тях и през специална перфорация между в страницата на раковете подава охладеният въздух директно вътре в тях точно в зоната на засмукване на техниката. Този вариант на охлаждане също е изключително ефективен, но той работи добре единствено когато сървърните шкафове и климатизаторите са от една марка и е възможно да се получи хомогенна редица с добро разпределение на въздушните потоци. В противен случай е по-добре да се придържаме към InRow технологията с класическото физическо разделяне на зоните.

keyboard_arrow_up