Кондензационните влагоуловители са най-популярните уреди за намаляване на влажността на въздуха. Това се дължи на факта, че обикновено при еднакви капацитети на обезвлажняване този тип уреди са по-евтини и по-икономични. Също така, в повечето случаи те са и по-лесни за инсталация – могат да бъдат самостоятелни уреди, които просто се включват в контакта, настройва се желаното ниво на влажност и те започват да работят като събират отделената влага в резервоар. По този начин работят битовите и мобилните модели, които се използват в строителството например. Когато обаче говорим за обезвлажняване на басейни, в повечето случаи уредите се монтират в специално машинно помещение и засмукването на влажния въздух и нагнетяването на сухия въздух става посредством въздуховоди, а отделената влага се изхвърля директно в канал. По този начин уредът остава скрит от ползвателите на басейна и същевременно не се налага изпразването на резервоара, когато той се напълни.

Този тип уреди работят на термопомпен принцип, подобно на климатиците. Влажният въздух се засмуква и преминава през изпарителя, който е с по-ниска температура и по този начин въздухът се охлажда до точката на оросяване. Излишната влага полепва по самия изпарител и се стича в специална вана, която се намира под него. След изпарителя изсушеният въздух преминава и през кондензатора на термопомпената система и се загрява отново преди да бъде върнат в помещението. В следващото видео можете да видите нагледно как се случва това.

Много е важно да се отбележи, че номиналните стойности за капацитета на кондензационните влагоуловители се дават при параметри на обработвания въздух – температура 30°C и влажност 80%. При намаляване на който и да е от двата параметъра, капацитетът на уредите също намалява много бързо.

Изберете професионален влагоуловител

keyboard_arrow_up